Nástroje pro usnadnění přístupu

Překlad (translations)

Dnes má svátek: Soňa Zítra: Taťána Pozítří: Arnošt

Kulturní dění v obci

Obecní slavnost

Obec chtěla své osamostatnění nějakým způsobem každý rok oslavit. Proto vznikla tato obecní slavnost. Název "ŠENOVSKÝ ŠKRPÁL" si vysloužila tím, že si členové občanské komise obuli boty a začali chodit. A chodili, chodili, chodili, až vychodili samostatný Šenov. A na věčnou památku uchozených bot vznikl "ŠENOVSKÝ ŠKRPÁL".
První obecní slavnost se konala jen jeden den a to v sobotu 27. srpna 1994, kdy tento den byl rozdělen na sportovní dopoledne, zábavné odpoledne a taneční večer.
V dalších letech byl přidán ještě pátek, kdy se konala plavba po řece Jičínce. Úsek plavby: start u mostu u potravin LAŠEN s cílem u mostu u Fojtství.
Sobotní dopoledne bylo vždy nabito soutěžemi pro děti a sportovními utkáními, a to ve fotbale, volejbale a v tenise. Sobotním odpolednem a jejím hlavním programem vždy vrcholila samotná slavnost. Večer se pokračovalo Na Fojtství taneční zábavou.
V roce 1996 byl poprvé do pátečního programu zařazen lampiónový průvod a ohňostroj. Občané se pak mohli bavit na taneční zábavě Na Fojtství, kde jsme přivítali Pavla Nováka, nebo mohli zůstat na hřišti v rytmu diskotéky.

Od roku 1998 se Šenovský škrpál zahajuje příjezdem starosty s obecním praporem. Každým rokem je velkým překvapením jak starosta dorazí. V minulých letech to byl například tank, automobil Tatra, vrtulník, čtyřkolka, kolo, dětský vláček či koňské spřežení. Vystřídalo se zde několik kapel a známých osobností jako jsou například Maxim Turbulenc, František a Honza Nedvěd, Petra Černocká, František Dýmal, Pavel Kopecký, kapela Žlutý pes, Rock and Roll Band Marcela Woodmana, Vladimír Hron, Turbo, Petr Martiňák, Děda Mládek Illegal Band, Bob Frídl, Věra Martinová, Tomáš Klus a mnoho dalších.

Obecní bál

Je tradičně od roku 1995 pořádán na začátku roku v Restauraci Na Fojtství. První obecní bál se konal v sobotu 4. února 1995. Pro přítomné je vždy připraven program a bohatá tombola.

Hodová zábava

První hodovou zábavu obec pořádala v sobotu 11. listopadu 1995. Tradičně se koná každý rok na svátek sv. Martina, patrona našeho kostela, v Restauraci Na Fojtství. Také je vždy připravena bohatá tombola.
A heslo zn: "Čí sú hody? Naše!"

Spoluobčané si již na tyto pravidelné a po deseti letech můžeme říci již na tradiční kulturní akce pořádané obcí zvykli a také je v hojném počtu navštěvují. Jsme rádi, že to u nás v obci žije!

Setkání seniorů

Každým rokem pořádá obec v rámci Šenovských slavností posezení se seniory společně se starostou a radou obce. Senioři jsou vždy sváženi autobusem a poté převezeni do prostorů obecního úřadu, kde je pro ně připraveno pohoštění a také skvělá zábava v podobě dechové kapely Javořinka. V podvečerních hodinách jsou senioři opět dopravováni místní autobusovou dopravou do svých domovů. Vždy se těšíme na jejich návštěvu a věříme, že se jako vždy sejdeme v hojném počtu a společně zavzpomínáme na doby minulé.


Kulturní spolupráce s jinými obcemi

Brzy po našem osamostatnění přišel na obecní úřad dopis z obce Šenov, okres Frýdek-Místek a jeho starosta spolu se zastupiteli nám blahopřáli k našemu kroku a do vínku nám poslali finanční dar. Od té doby jsme s tímto Šenovem uzavřeli přátelství. Obec Šenov získala statut Města a v roce 1999 jsme již s Městem Šenov, okr. Frýdek Místek uzavřeli Družební smlouvu o spolupráci v kulturní, sportovní a společenské oblasti.

Po celou dobu také byla dobrá spolupráce s Obcí Kunín. Na Silvestra roku 2000, na přelomu tisíciletí, jsme slavnostně odhalili na rozhraní našich obcí "Pamětní desku" uloženou na hraničním kameni.

  • Přečteno: 6567

Kontakt

Obecní úřad Šenov u Nového Jičína
Dukelská 245
742 42 Šenov u N. J.
Tel.: +420 556 707 952
Fax: +420 556 710 064
ID DS: dzwaxv8
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Facebook obce


Číslo účtu: 1766587399/0800
IČO: 60798432
DIČ: CZ60798432 (plátci DPH)

Úřední hodiny

Pondělí

8:00 – 11:00        12:00-17:00

Úterý

 8:00.11:00           ZAVŘENO

Středa

8:00 – 11:00        12:00-17:00

Čtvrtek

8:00.11:00           12:00-15:00

Pátek

ZAVŘENO